celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Gündem 5 Ocak 2024 71 Görüntüleme

Kanunu yok sayıp deprem bölgesinde ırkçılık tohumu ektiler, asılsız iddiaları çürütüldü

  • HABER 7

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki bağımsız depremin üzerinden bir ay geçti. Devlet, tüm imkanlarıyla on bir şehrimizdeki planlamayı oluşturup ıslahat çalışmalarına başlarken, afetin ilk on günlük akut döneminde 6 bini aşkın dezenformasyon yayıldı. Gerçeği yansıtmayan bu iddiaların bir yenisi, geçtiğimiz hafta sonu Suriyeli mülteciler üzerinden cereyan etti.

Muhalif basın yayın organı Yeniçağ, 5 Mart tarihli haberinde deprem sahasındaki arazilerin Suriyeli mültecilere satıldığını iddia etti. İyi Parti’den Ergin Kahveci’nin açıklamalarının dayanak gösterildiği haberde, 43 yıllık kanun görmezden gelinirken mülteciler açıkça hedef gösterildi.

TIPKI LİDERİ GİBİ KANUNU GÖRMEZDEN GELDİ

Kurumun YouTube kanalında yayınlanan röportajda sunucu Emre Kulcanay, İyi Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci’ye ‘bölgedeki arazilerin Suriyelilere satıldığı‘ yönündeki duyumunu iletip, ‘Nasıl yorumluyorsunuz bu durumu?‘ diyerek topu Kahveci’ye bırakıyor.

İyi Partili politikacı ise tıpkı Genel Başkanı Meral Akşener gibi 1980 yılındaki kanunu görmezden gelerek, “Bu duyumları biz de alıyorduk geçmişte. Bu ciddi bir sıkıntı. Biliyorsunuz Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener, toprak ve konut satışının yasaklanmasını ve durdurulmasını istemişti. Bu da aynı kapsamda. Evet, bölge o açıdan da risk içerisinde. Devlet olarak bunu görmüyor olmamızı anlayamıyorum. Topraklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunu mutlaka önlememiz lazım.” diye konuşuyor.

Geçtiğimiz ay depremin tahrip ettiği Hatay’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Meral Akşener, kanunu yok sayarak Suriyeliler üzerinden benzer bir algı oluşturmaya çalışmıştı. İyi Parti Genel Başkanı, “Hatay’dan başlayarak tüm Türkiye’de an itibarıyla toprak ve mülk, yabancıya satışının yasaklanması lazım. Kesinlikle bunun takipçisi olacağız, ne demek istediğimi Hataylılar anlıyor” demişti.

ÜÇ ŞEHİRDE YABANCILARA MÜLK SATIŞI YASAK

Diğer taraftan Hatay’da 1980’den bu yana yabancılara mülk satışı yapılmadığı biliniyor. AK Parti iktidarı döneminde 2008 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla Hatay, Kilis, Mardin şehirlerinde yabancılara yapılacak taşınmaz satışı yasak kapsamına alınmıştı. 

Yine Bakanlar Kurulu’nun 2011 yılında aldığı bir başka karara göre, bu kez hazine arazilerinden bu tip mülk satışları tamamen yasaklanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada devlet vurgusunda bulunarak, “1980 yılında Hatay’da yabancılara mülk satışı yasaklanmıştır. Aynı zamanda bakanlar kurulunun 2011 yılında aldığı bir karar çerçevesinde hazine arazilerinden bu tip mülk satışları tamamen yasaklanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendine ait politikaları söz konusudur” ifadelerini kullanmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, “Bu illerin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 2008 tarihli kararı ile yabancıların taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alan olarak belirlenmiştir. Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların taşınmaz edinimi yasaklanmış olup; bu illerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes herhangi bir renk, dil, ırk ayırımı olmadan taşınmaz edinebilmektedir” demişti.

KAYNAK: HABER7

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com